Chirurgul MIRCEA BEURAN, totul despre simptomele tăcute ale CANCERULUI
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Uite ce te asteapta daca ai firma sau FPA in apartament. Cum se completeaza declaratia obligatorie de stabilire a impozitului!

Uite ce te asteapta daca ai firma sau FPA in apartament. Cum se completeaza declaratia obligatorie de stabilire a impozitului!

De: Cancan 11/01/2016 | 22:52
Uite ce te asteapta daca ai firma sau FPA in apartament. Cum se completeaza declaratia obligatorie de stabilire a impozitului!

Nu mai tarziu de 31 martie, orice persoana care are la domiciliu sediul unei firme sau PFA trebuie sa faca o vizita la Fisc. Acolo trebuie depusa o declaratie, pe baza careia va fi calculat noul impozit datorat statului.

 

Consiliile locale nu au stabilit inca valoarea noului impozit, dar se stie ca orice persoana care are in proprietate o cladire situata pe teritoriul Romaniei datoreaza anual un impozit, care se achita in contul bugetului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului (pentru Municipiul Bucuresti) in care este amplasata respectiva cladire.

Chiar la finalul anului 2015, in Monitorul Oficial au fost publicate formularele pentru stabilirea impozitului pe cladiri, declaratii de impunere ce trebuie depuse la directiile de specialitate ale primariilor. In acest an, cei care detin un imobil si desfasoara activitati economice trebuie sa depuna aceasta declaratie nu mai tarziu de 31 martie.

Daca pana la finalul anului 2015, in baza prevederilor vechiului Cod fiscal, persoanele fizice datorau aceleasi impozite, indiferent de scopul in care era utilizat imoblilul, din 2016 lucrurile vor sta complet diferit, arata avocatnet.ro. Astfel, de la 1 ianuarie, atunci cand prevederile noului Cod fiscal au inceput sa isi produca efectele, impozitul pe locuinte se va calcula in functie de destinatia acesteia (rezidentiala sau nerezidentiala), si nu in functie de calitatea persoanei care detine cladirea: fizica sau juridica.

impozite

Potrivit reglementarilor in vigoare, toate persoanele care au in proprietate o cladire situata pe teritoriul Romaniei datoreaza anual un impozit, care se achita in contul bugetului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului (pentru Municipiul Bucuresti) in care este amplasat respectivul imobil.

Codul fiscal stabileste ca impozitul pe cladiri se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie, inclusiv. Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, datorat pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10%, stabilita prin hotarare a consiliului local.

Declaratiile fiscale prin care proprietarii de proprietati imobiliare vor plati impozitele aferente au fost adoptate la finalul anului 2015, atunci cand in Monitorul Oficial au aparut doua acte normative relevante in acest sens.
 

 

Cum se completeaza declaratia privind stabilirea impozitului pe cladiri

Pe 29 decembrie 2015, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 972, a fost publicat Ordinul MDRAP nr. 2069/2015 privind aprobarea unui formular tipizat pentru activitatea de colectare a impozitelor si taxelor locale, desfasurata de catre organele fiscale locale, privind Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, act normativ care aproba practic modelul formularului ce trebuie completat si depus in 2016 de persoanele fizice ce detin o cladire si o utilizeaza in scopuri nerezidentiale (economice) sau persoanele care dobandesc sau construiesc o cladire in cursul anului.

Un astfel de formular tipizat va fi identificat, potrivit documentului amintit, cu urmatoarele elemente: „Model 2016”, grupa de litere „ITL” (insemnand Impozite si Taxe Locale) si cifrele „001”.

Concret, intr-o prima faza, contribuabilii persoane fizice vor selecta tipul de cladire pentru care datoreaza impozit la bugetul de stat, bifand una dintre urmatoarele variante: cladire rezidentiala, nerezidentiala sau cladire cu destinatie mixta. Practic, persoanele fizice isi vor asuma prin aceasta alegere desfasurarea unei activitati economice in respectiva locuinta, si spatiul destinat respectivei afaceri.

 

afacere

Mai departe, in prima sectiune a declaratiei amintite, persoanele fizice vor completa datele de identificare: nume, prenume, cod numeric personal, numar de telefon, adresa de posta electronica sau adresa de corespondenta, daca aceasta difera. De asemenea, contribuabilii vor alege daca doresc ca actele administrativ-fiscale sa le fie comunicate exclusiv la adresa de posta electronica.

De asemenea, este important sa precizam ca proprietarul persoana fizica a unei locuinte poate fi reprezentat in relatia cu directiile de taxe si impozite locale de un imputernicit. in mod similar, acesta va completa declaratia cu datele sale de identificare.

Important! imputernicirea nu este transmisibila si inceteaza la data revocarii de catre contribuabil ori in momentul decesului acestuia.

Atentie! Modelul formularul este prevazut pentru maximum trei coproprietari ai unei locuinte. Daca numarul acestora este mai mare, se va completa o noua declaratie.

Daca este cazul, contribuabilul va completa, in sectiunea III a formularului, adresa de rezidenta intr-un alt stat decat Romania.

in continuare, persoanele fizice trebuie sa furnizeze datele cladirii necesare stabilirii impozitului aferent. Astfel, pentru cladirile rezidentiale, adica cele cu destinatie de locuinta, cetatenii vor completa, intr-un tabel, date referitoare la conditiile de dotare cu instalatii de apa, canalizare si electrice, atat pentru cladiri, cat si pentru constructii anexe sau constructii la subsol, demisol sau mansarda, dupa caz.

Declaratia nu este necesara majoritatii contribuabililor

Nota: Persoanele fizice care nu desfasoara activitati economice, au obligatia depunerii declaratiei atunci cand dobandesc sau construiesc o cladire pe parcursul anului. Formularul trebuie depus la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data dobandirii, urmand ca proprietarul sa datoreze impozitul pe cladiri incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator.

Mai departe, contribuabilii vor specifica suprafata utila, in metri patrati, precum si suprafata construita desfasurata a respectivei cladiri (tot in metri patrati).

Iata cum arata mai exact tabelul cu datele cladirii necesare stabilirii impozitului pe cladiri rezidentiale:

Important! Tabelul de mai sus se completeaza inclusiv pentru cladirile cu destinatie agricola.

 

afacere

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, acestea din urma vor completa urmatoarele date: adresa completa a cladirii, anul construirii, suprafata utila a cladirii, precum si suprafata construita desfasurata (in metri patrati), valoarea cladirii (rezultata dint-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii cinci ani anteriori anului de referinta), valoarea finala, in lei, a lucrarilor de constructii (pentru cladirile nou-construite, in ultimii cinci ani anteriori anului de referinta) sau valoarea, in lei, din actul de proprietate (in cazul cladirilor dobandite in ultimii cinci ani anteriori anului de referinta).

Nota: in cazul in care contribuabilul persoana fizica nu detine informatiile necesare completarii campurilor destinate cladirii nerezidentiale, va completa informatiile mentionate in sectiunea aferenta cladirilor rezidentiale si va mentiona, in scris, faptul ca utilizeaza cladirea in scop nerezidential (activitate economica).

Important! Daca o cladire este utilizata in scop mixt (rezidential si nerezidential), iar suprafetele pot fi delimitate, atunci se vor completa, in mod corespunzator, atat punctul destinat cladirilor rezidentiale, cat si cel rezervat cladirilor nerezidentiale.

Potrivit Codului fiscal, atunci cand se cunosc suprafeţele folosite in scop rezidenţial si cele folosite in scop nerezidenţial, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului aferent suprafeţei folosite in scop rezidenţial, calculat potrivit art. 457 din Codul fiscal, cu impozitul aferent suprafeţei folosite in scop nerezidenţial, calculat potrivit art. 458 din Codul fiscal.

in cazul in care cladirea este utilizata in scop mixt (rezidential si nerezidential), iar suprafetele nu pot fi delimitate, atunci contribuabilul va bifa situatia in care se afla, dupa cum urmeaza:

a) La adresa postala a cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic, dar nu se desfasoara nicio activitate economica.

in acest caz, contribuabilul completeaza punctul destinat cladirilor rezidentiale si consemneaza acest fapt in scris, pe propria raspundere, intr-un chenar special prevazut in cuprinsul formularului.

Cu alte cuvinte, o persoana fizica ce are sediul social acasa, dar nu desfasoara niciun fel de activitate economica, va plati impozitul stabilit pentru cladiri rezidentiale (cote cuprinse intre 0,08% si 0,2%).

b) Daca la adresa postala a cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic care desfasoara activitate economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt in sarcina operatorului economic, contribuabilul va completa campul rezervat cladirilor nerezidentiale (cote cuprinse intre 0,2% si 1,3%, in functie de deciziile consiliului local).

in finalul declaratiei, persoana fizica va declara, sub sanctiunile aplicate faptei de fals in acte publice, ca datele inscrise, precum si orice alte documente anexate, sunt conforme cu realitatea. De asemenea, contribuabilul (sau imputernicitul acestuia) va trece datele din actul de identitate si va semna.
Cum vor completa persoanele juridice acest formular?

Ordinul MDRAP nr. 2068/2015 privind aprobarea unor formulare tipizate pentru activitatea de stabilire a impozitelor si taxelor locale de catre organele fiscale locale, publicat pe 29 decembrie in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 975, reglementeaza un numar de nu mai putin de 15 formulare tipizate utilizate pentru evidenţa impozitelor si taxelor datorate catre bugetul local de catre persoanele juridice.

Dintre toate acestea, se remarca formularul identificat cu cifrele „002”, grupa de litere „ITL” (Impozite si Taxe Locale), declaratie care vizeaza impozitul pe cladiri datorat de persoanele juridice in 2016. Aceasta este adoptata pentru noile proceduri de impozitare a cladirilor in funcţie de destinaţie, respectiv utilizare rezidenţiala sau utilizare nerezidenţiala (activitate economica).

Ca si in cazul persoanelor fizice, contribuabilii persoane juridice ce deţin la data de 31 decembrie 2015 cladiri in proprietate, vor completa mai intai datele de identificare ale companiei, respectiv denumirea acesteia, codul de identificare fiscala (CIF) sau codul unic de inregistrare (CUI), numarul de telefon/fax, precum si adresa de posta electronica.

 

afacere

Tot in campul I al formularului, persoanele juridice vor furniza informatii despre adresa de corespondenta, si isi vor comunica optiunea daca sunt de acord ca actele administrativ-fiscale sa le fie comunicate la adresa de posta electronica.

Cea de-a doua sectiunea a declaratiei mentionate se adreseaza imputernicitului, care va completa, la randul sau, datele sale de identificare: nume, prenume, numar de telefon, adresa etc.

Campul III este rezervat, asemenea formularului utilizat de persoanele fizice, completarii adresei de rezidenta a contribuabilului in alt stat decat Romania, atunci cand este cazul.

Mai departe, contribuabilii persoane juridice vor completa datele proprietatilor imobiliare detinute, date necesare stabilirii impozitului datorat pe cladiri rezidentiale, nerezidentiale sau cu destinatie mixta (dupa caz).

De asemenea, vor fi consemnate date legate de data dobandirii proprietatii, numarului actului prin care aceasta a fost dobandita, dar si valoarea achizitiei (in lei). in continuare, va fi selectata forma de dobandire: proprietate, inchiriere, concesiune, administrare, folosinta ori alte modalitati, dupa care persoanele juridice vor trece adresa completa a imobilului detinut.

Apoi, reprezentantii firmelor vor completa, intr-o sectiunea intitulata „Indicator”, valoarea cladirii, dupa cum urmeaza:

valoarea inregistrata in evidentele organului fiscal;
valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare;
valoarea lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor nou-construite;
valoarea de achizitie;
valoarea inscrisa in contabilitatea proprietarului cladirii si comunicata concesionarului, locatarului, titularului dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz.

inainte de a declara, pe propria raspundere, ca datele furnizate prin intermediul formularului sunt corecte si conforme cu realitatea, contribuabilii persoane juridice vor trece si denumirile documentelor anexate (in copie) declaratiei amintite.

La final, reprezentantul sau imputernicitul companiei va semna si data documentul si va trece datele personale din actul de identitate (tipul acestuia, seria, numarul, data la care a fost eliberat etc).

(Gabriel Niculescu)

banner

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era...
S-a aflat unde au fost duși copiii Adrianei Bahmuțeanu, după ce au fost scoși din casa lui Silviu Prigoană de Protecția Copilului! Detalii explozive: „Eu mă aflam la ușa lui când a venit poliția. Are toate șansele să îi recupereze” | EXCLUSIV
S-a aflat unde au fost duși copiii Adrianei Bahmuțeanu, după ce au fost scoși din...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de a muri
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cum urmăresc SUA lansările de rachete balistice și de ce nu au fost alarmate de atacul rusesc asupra orașului Dnipro
Cum urmăresc SUA lansările de rachete balistice și de ce nu au fost alarmate de...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu animalul de companie. “Cât de distrusă era Petra, care o iubește enorm.”
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să sară în aer
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Microsoft bombardează utilizatorii Windows 10 cu reclame pentru versiunea 11
Microsoft bombardează utilizatorii Windows 10 cu reclame pentru versiunea 11
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
George Restivan a tăcut cât a tăcut, dar acum spune direct tot ce știe. Așa s-a dat de gol și a făcut public un detaliu despre Adriana Bahmuțeanu. Numele lor e acum pe buzele tuturor
George Restivan a tăcut cât a tăcut, dar acum spune direct tot ce știe. Așa...
Ele sunt cele trei zodii care trec printr-o transformare totală după 1 decembrie. Se îndeplinesc dorințe, se câștigă bani, iar evenimente neașteptate au loc
Ele sunt cele trei zodii care trec printr-o transformare totală după 1 decembrie. Se îndeplinesc...
Alimentul care te încălzește iarna. Protejează organismul de frig și are grijă de sistemul tău imunitar
Alimentul care te încălzește iarna. Protejează organismul de frig și are grijă de sistemul tău...
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Acuzații DURE la adresa lui Honorius Prigoană. Un om foarte rece, închis și deloc prietenos. Caracterul lui ar lăsa de dorit. Ce s-a aflat acum despre el
Acuzații DURE la adresa lui Honorius Prigoană. Un om foarte rece, închis și deloc prietenos....
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Ce PENSIE va primi un român, de la 1 ianuarie 2025, dacă s-a pensionat fără să muncească o zi în viața lui
Ce PENSIE va primi un român, de la 1 ianuarie 2025, dacă s-a pensionat fără...
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: M-a ajutat, cu siguranţă!
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: M-a...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
9 luni de la moartea Mioarei Roman:
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul care te ajută să păstrezi prospețimea murăturilor tale
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare....
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special...
Ceartă de proporții între Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău. A intervenit poliția, după ce s-ar fi ajuns la violență și vătămări corporale
Ceartă de proporții între Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău. A intervenit poliția, după ce s-ar...
×