SPECIAL. Selly, TOTUL despre Buzz House, relația cu Smără și cel mai frumos cadou
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Uite ce te asteapta daca ai firma sau FPA in apartament. Cum se completeaza declaratia obligatorie de stabilire a impozitului!

Uite ce te asteapta daca ai firma sau FPA in apartament. Cum se completeaza declaratia obligatorie de stabilire a impozitului!

De: Cancan 11/01/2016 | 22:52
Uite ce te asteapta daca ai firma sau FPA in apartament. Cum se completeaza declaratia obligatorie de stabilire a impozitului!

Nu mai tarziu de 31 martie, orice persoana care are la domiciliu sediul unei firme sau PFA trebuie sa faca o vizita la Fisc. Acolo trebuie depusa o declaratie, pe baza careia va fi calculat noul impozit datorat statului.

 

Consiliile locale nu au stabilit inca valoarea noului impozit, dar se stie ca orice persoana care are in proprietate o cladire situata pe teritoriul Romaniei datoreaza anual un impozit, care se achita in contul bugetului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului (pentru Municipiul Bucuresti) in care este amplasata respectiva cladire.

Chiar la finalul anului 2015, in Monitorul Oficial au fost publicate formularele pentru stabilirea impozitului pe cladiri, declaratii de impunere ce trebuie depuse la directiile de specialitate ale primariilor. In acest an, cei care detin un imobil si desfasoara activitati economice trebuie sa depuna aceasta declaratie nu mai tarziu de 31 martie.

Daca pana la finalul anului 2015, in baza prevederilor vechiului Cod fiscal, persoanele fizice datorau aceleasi impozite, indiferent de scopul in care era utilizat imoblilul, din 2016 lucrurile vor sta complet diferit, arata avocatnet.ro. Astfel, de la 1 ianuarie, atunci cand prevederile noului Cod fiscal au inceput sa isi produca efectele, impozitul pe locuinte se va calcula in functie de destinatia acesteia (rezidentiala sau nerezidentiala), si nu in functie de calitatea persoanei care detine cladirea: fizica sau juridica.

impozite

Potrivit reglementarilor in vigoare, toate persoanele care au in proprietate o cladire situata pe teritoriul Romaniei datoreaza anual un impozit, care se achita in contul bugetului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului (pentru Municipiul Bucuresti) in care este amplasat respectivul imobil.

Codul fiscal stabileste ca impozitul pe cladiri se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie, inclusiv. Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, datorat pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10%, stabilita prin hotarare a consiliului local.

Declaratiile fiscale prin care proprietarii de proprietati imobiliare vor plati impozitele aferente au fost adoptate la finalul anului 2015, atunci cand in Monitorul Oficial au aparut doua acte normative relevante in acest sens.
 

 

Cum se completeaza declaratia privind stabilirea impozitului pe cladiri

Pe 29 decembrie 2015, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 972, a fost publicat Ordinul MDRAP nr. 2069/2015 privind aprobarea unui formular tipizat pentru activitatea de colectare a impozitelor si taxelor locale, desfasurata de catre organele fiscale locale, privind Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, act normativ care aproba practic modelul formularului ce trebuie completat si depus in 2016 de persoanele fizice ce detin o cladire si o utilizeaza in scopuri nerezidentiale (economice) sau persoanele care dobandesc sau construiesc o cladire in cursul anului.

Un astfel de formular tipizat va fi identificat, potrivit documentului amintit, cu urmatoarele elemente: „Model 2016”, grupa de litere „ITL” (insemnand Impozite si Taxe Locale) si cifrele „001”.

Concret, intr-o prima faza, contribuabilii persoane fizice vor selecta tipul de cladire pentru care datoreaza impozit la bugetul de stat, bifand una dintre urmatoarele variante: cladire rezidentiala, nerezidentiala sau cladire cu destinatie mixta. Practic, persoanele fizice isi vor asuma prin aceasta alegere desfasurarea unei activitati economice in respectiva locuinta, si spatiul destinat respectivei afaceri.

 

afacere

Mai departe, in prima sectiune a declaratiei amintite, persoanele fizice vor completa datele de identificare: nume, prenume, cod numeric personal, numar de telefon, adresa de posta electronica sau adresa de corespondenta, daca aceasta difera. De asemenea, contribuabilii vor alege daca doresc ca actele administrativ-fiscale sa le fie comunicate exclusiv la adresa de posta electronica.

De asemenea, este important sa precizam ca proprietarul persoana fizica a unei locuinte poate fi reprezentat in relatia cu directiile de taxe si impozite locale de un imputernicit. in mod similar, acesta va completa declaratia cu datele sale de identificare.

Important! imputernicirea nu este transmisibila si inceteaza la data revocarii de catre contribuabil ori in momentul decesului acestuia.

Atentie! Modelul formularul este prevazut pentru maximum trei coproprietari ai unei locuinte. Daca numarul acestora este mai mare, se va completa o noua declaratie.

Daca este cazul, contribuabilul va completa, in sectiunea III a formularului, adresa de rezidenta intr-un alt stat decat Romania.

in continuare, persoanele fizice trebuie sa furnizeze datele cladirii necesare stabilirii impozitului aferent. Astfel, pentru cladirile rezidentiale, adica cele cu destinatie de locuinta, cetatenii vor completa, intr-un tabel, date referitoare la conditiile de dotare cu instalatii de apa, canalizare si electrice, atat pentru cladiri, cat si pentru constructii anexe sau constructii la subsol, demisol sau mansarda, dupa caz.

Declaratia nu este necesara majoritatii contribuabililor

Nota: Persoanele fizice care nu desfasoara activitati economice, au obligatia depunerii declaratiei atunci cand dobandesc sau construiesc o cladire pe parcursul anului. Formularul trebuie depus la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data dobandirii, urmand ca proprietarul sa datoreze impozitul pe cladiri incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator.

Mai departe, contribuabilii vor specifica suprafata utila, in metri patrati, precum si suprafata construita desfasurata a respectivei cladiri (tot in metri patrati).

Iata cum arata mai exact tabelul cu datele cladirii necesare stabilirii impozitului pe cladiri rezidentiale:

Important! Tabelul de mai sus se completeaza inclusiv pentru cladirile cu destinatie agricola.

 

afacere

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, acestea din urma vor completa urmatoarele date: adresa completa a cladirii, anul construirii, suprafata utila a cladirii, precum si suprafata construita desfasurata (in metri patrati), valoarea cladirii (rezultata dint-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii cinci ani anteriori anului de referinta), valoarea finala, in lei, a lucrarilor de constructii (pentru cladirile nou-construite, in ultimii cinci ani anteriori anului de referinta) sau valoarea, in lei, din actul de proprietate (in cazul cladirilor dobandite in ultimii cinci ani anteriori anului de referinta).

Nota: in cazul in care contribuabilul persoana fizica nu detine informatiile necesare completarii campurilor destinate cladirii nerezidentiale, va completa informatiile mentionate in sectiunea aferenta cladirilor rezidentiale si va mentiona, in scris, faptul ca utilizeaza cladirea in scop nerezidential (activitate economica).

Important! Daca o cladire este utilizata in scop mixt (rezidential si nerezidential), iar suprafetele pot fi delimitate, atunci se vor completa, in mod corespunzator, atat punctul destinat cladirilor rezidentiale, cat si cel rezervat cladirilor nerezidentiale.

Potrivit Codului fiscal, atunci cand se cunosc suprafeţele folosite in scop rezidenţial si cele folosite in scop nerezidenţial, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului aferent suprafeţei folosite in scop rezidenţial, calculat potrivit art. 457 din Codul fiscal, cu impozitul aferent suprafeţei folosite in scop nerezidenţial, calculat potrivit art. 458 din Codul fiscal.

in cazul in care cladirea este utilizata in scop mixt (rezidential si nerezidential), iar suprafetele nu pot fi delimitate, atunci contribuabilul va bifa situatia in care se afla, dupa cum urmeaza:

a) La adresa postala a cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic, dar nu se desfasoara nicio activitate economica.

in acest caz, contribuabilul completeaza punctul destinat cladirilor rezidentiale si consemneaza acest fapt in scris, pe propria raspundere, intr-un chenar special prevazut in cuprinsul formularului.

Cu alte cuvinte, o persoana fizica ce are sediul social acasa, dar nu desfasoara niciun fel de activitate economica, va plati impozitul stabilit pentru cladiri rezidentiale (cote cuprinse intre 0,08% si 0,2%).

b) Daca la adresa postala a cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic care desfasoara activitate economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt in sarcina operatorului economic, contribuabilul va completa campul rezervat cladirilor nerezidentiale (cote cuprinse intre 0,2% si 1,3%, in functie de deciziile consiliului local).

in finalul declaratiei, persoana fizica va declara, sub sanctiunile aplicate faptei de fals in acte publice, ca datele inscrise, precum si orice alte documente anexate, sunt conforme cu realitatea. De asemenea, contribuabilul (sau imputernicitul acestuia) va trece datele din actul de identitate si va semna.
Cum vor completa persoanele juridice acest formular?

Ordinul MDRAP nr. 2068/2015 privind aprobarea unor formulare tipizate pentru activitatea de stabilire a impozitelor si taxelor locale de catre organele fiscale locale, publicat pe 29 decembrie in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 975, reglementeaza un numar de nu mai putin de 15 formulare tipizate utilizate pentru evidenţa impozitelor si taxelor datorate catre bugetul local de catre persoanele juridice.

Dintre toate acestea, se remarca formularul identificat cu cifrele „002”, grupa de litere „ITL” (Impozite si Taxe Locale), declaratie care vizeaza impozitul pe cladiri datorat de persoanele juridice in 2016. Aceasta este adoptata pentru noile proceduri de impozitare a cladirilor in funcţie de destinaţie, respectiv utilizare rezidenţiala sau utilizare nerezidenţiala (activitate economica).

Ca si in cazul persoanelor fizice, contribuabilii persoane juridice ce deţin la data de 31 decembrie 2015 cladiri in proprietate, vor completa mai intai datele de identificare ale companiei, respectiv denumirea acesteia, codul de identificare fiscala (CIF) sau codul unic de inregistrare (CUI), numarul de telefon/fax, precum si adresa de posta electronica.

 

afacere

Tot in campul I al formularului, persoanele juridice vor furniza informatii despre adresa de corespondenta, si isi vor comunica optiunea daca sunt de acord ca actele administrativ-fiscale sa le fie comunicate la adresa de posta electronica.

Cea de-a doua sectiunea a declaratiei mentionate se adreseaza imputernicitului, care va completa, la randul sau, datele sale de identificare: nume, prenume, numar de telefon, adresa etc.

Campul III este rezervat, asemenea formularului utilizat de persoanele fizice, completarii adresei de rezidenta a contribuabilului in alt stat decat Romania, atunci cand este cazul.

Mai departe, contribuabilii persoane juridice vor completa datele proprietatilor imobiliare detinute, date necesare stabilirii impozitului datorat pe cladiri rezidentiale, nerezidentiale sau cu destinatie mixta (dupa caz).

De asemenea, vor fi consemnate date legate de data dobandirii proprietatii, numarului actului prin care aceasta a fost dobandita, dar si valoarea achizitiei (in lei). in continuare, va fi selectata forma de dobandire: proprietate, inchiriere, concesiune, administrare, folosinta ori alte modalitati, dupa care persoanele juridice vor trece adresa completa a imobilului detinut.

Apoi, reprezentantii firmelor vor completa, intr-o sectiunea intitulata „Indicator”, valoarea cladirii, dupa cum urmeaza:

valoarea inregistrata in evidentele organului fiscal;
valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare;
valoarea lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor nou-construite;
valoarea de achizitie;
valoarea inscrisa in contabilitatea proprietarului cladirii si comunicata concesionarului, locatarului, titularului dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz.

inainte de a declara, pe propria raspundere, ca datele furnizate prin intermediul formularului sunt corecte si conforme cu realitatea, contribuabilii persoane juridice vor trece si denumirile documentelor anexate (in copie) declaratiei amintite.

La final, reprezentantul sau imputernicitul companiei va semna si data documentul si va trece datele personale din actul de identitate (tipul acestuia, seria, numarul, data la care a fost eliberat etc).

(Gabriel Niculescu)

banner

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arată astăzi cea mai veche asistentă tv! Abia dacă o mai recunoști. Pe vremuri făcea furori în ipostaze incendiare!
Cum arată astăzi cea mai veche asistentă tv! Abia dacă o mai recunoști. Pe vremuri...
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de...
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile de la înmormântare
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile...
O profesoară a fost condamnată la 25 de ani de închisoare după ce s-a aflat ce făcea cu elevii. Are și un copil cu un elev de 12 ani
O profesoară a fost condamnată la 25 de ani de închisoare după ce s-a aflat...
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat...
Viktor Orban este convins că războiul din Ucraina se va încheia în 2025 și a prezentat două opțiuni
Viktor Orban este convins că războiul din Ucraina se va încheia în 2025 și a...
Unde sunt radare fixe pe drumurile din România? Lista cu cele 74 de camere video de supraveghere
Unde sunt radare fixe pe drumurile din România? Lista cu cele 74 de camere video...
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune...
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Care a fost, de fapt, motivul divergențelor dintre Daniela Sterp și mama Geta? Culiță și soția sa au povestit despre momentul în care și-au surprins familiile cu marea veste!
Care a fost, de fapt, motivul divergențelor dintre Daniela Sterp și mama Geta? Culiță și...
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de...
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich:
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit...
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
Cercetătorii pun AI-ul la test: Rezultatele îți vor SCHIMBA părerea
Cercetătorii pun AI-ul la test: Rezultatele îți vor SCHIMBA părerea
Vâscul este VINDECĂTOR! Puțini știu cum trebuie folosită planta de fapt
Vâscul este VINDECĂTOR! Puțini știu cum trebuie folosită planta de fapt
Vedeta iubită de toată lumea de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Vedeta iubită de toată lumea de la noi care a fost filmată în timp ce...
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate...
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și...
Soția lui Dani Oțil, pusă la ZID de români! Gabriela Prisăcariu a răbufnit pe internet: 'VĂ ROG să....'
Soția lui Dani Oțil, pusă la ZID de români! Gabriela Prisăcariu a răbufnit pe internet:...
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
Rețeaua care l-a promovat pe Călin Georgescu și legăturile cu Rusia
Rețeaua care l-a promovat pe Călin Georgescu și legăturile cu Rusia
Singurul supermarket din București deschis în prima zi de Crăciun, mâine, pe 25 decembrie 2025
Singurul supermarket din București deschis în prima zi de Crăciun, mâine, pe 25 decembrie 2025
Decizia radicală luată de Cristi Borcea. Ce se întâmplă cu averea milionarului român
Decizia radicală luată de Cristi Borcea. Ce se întâmplă cu averea milionarului român
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu Stelian. Ce a anunțat
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu Stelian. Ce a...
Ce meserie a avut Niculina Stoican înainte să devină artistă de muzică populară
Ce meserie a avut Niculina Stoican înainte să devină artistă de muzică populară
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți...
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu....
Mihai Trăistariu nu a avut o copilărie fericită. Ce făcea tatăl artistului în timpul sărbătorilor de iarnă: „Îmi lua banii strânși din colindat. Plângeam și mă rugam…”
Mihai Trăistariu nu a avut o copilărie fericită. Ce făcea tatăl artistului în timpul sărbătorilor...
×